Бебо, добро дошла на свет

Пројекат „Бебо, добро дошла на свет” олакшава родитељима новорођенчета пријаву дететовог рођења у матичну књигу рођених, пребивалишта, здравственог осигурања и подношење захтева за родитељски додатак већ у породилиштима. Цео процес омогућава брзу, једноставну, бесплатну и лаку пријаву и укидање непотребне папирологије. Документа стижу на кућну адресу.

Информациони систем „Бебо, добро дошла на свет” почео је са радом у априлу 2016. године, са циљем да родитељима олакша прве дане живота детета – омогући им да за око 15 минута, потпуно бесплатно и електронски заврше административне послове, за које је раније било потребно неколико одлазака на шалтере и плаћање различитих такси. 

Кроз информациони систем је пријављено је више од 160.000 беба, а родитељи су у више од 90% случајева одлучили да искористе могућност коришћења услуге по принципу „све на једном месту“ и успешно заврше пријаву у матичну књигу рођених, пребивалиште и здравствено осигурање.

Нова услуга за родитељски додатак односи се само на родитељски додатак који се исплаћује из буџета државе. Локалне самоуправе имају право да у оквиру својих надлежности уводе додатна породична давања која тренутно нису обухваћена услугом у породилишту осим Града Београда чија новчана давања, као вид подршке породиљама са пребивалиштем у Београду, јесу део услуге.

Ова модерна електронска услуга сврстава Србију међу ретке европске земље које пружају електронске услуге на тако високом нивоу. Родитељски додатак „на клик” је доступна и у свим јединицама локалне самоуправе у Србији од 1. јануара 2019. године.

Опширније