Излети

ИЗОМ ВИЗАНТИЈСКИ ГРАД

Изом, Византијски град у Врањској Бањи.

МАНАСТИР СВЕТИ ПРОХОР ПЧИЊСКИ

Манастир Свети Прохор Пчињски се налази на шумовитим обронцима планине Козјак, на левој обали реке Пчиње, у близини села Кленике, 30 км јужно од Врања. Према предању, подигао га је у 11. веку византијски цар Роман Диоген у знак захвалности Светом Прохору Пчињском, који му је прорекао да ће постати цар. Манастир ради као културно-просветни центар овог краја и у њему ради богословска школа, преписивачко-илуминаторска радионица, а организовано се учи иконописачки занат.

ВЛАСИНСКО ЈЕЗЕРО

Власинско језеро је акумулационо језеро на југоистоку Србије са површином од 15 км² и дубином до 35 м. Природне лепоте и реткости овог подручја које чине: планине, клисуре, водопади, извори, реке, флора и фауна, као и благонаклони утицај климе и тишина планинске природе чине ово место идеалним за боравак у различитим периодима године. Због ових одлика подручја у току су истраживања Завода за заштиту природе ради заштите овог подручја као парка природе.

БЕЛИ МОСТ

Бели мост, је подигнут 1844. године. Зову га и „мост љубави“ јер је, по легенди, подигнут у помен несрећне љубави Туркиње Ајше и српског пастира Стојана.

ПАШИН КОНАК

Пашин конак је саградио моћни Раиф-бег Џиноли 1765. године. У првој згради (данас Народни Музеј) био је селамук за боравак мушкараца, а у другој (данас Пословни центар СИМПО) харемлук за пашине жене.

МУЗЕЈ КУЋА БОРЕ СТАНКОВИЋА

Музеј кућа Боре Станковића, изграђена око 1850. године. У музеј је претворена18. јуна 1967. године.

БЕСНА КОБИЛА

Бесна Кобила је планина у југоисточној Србији, на развођу слива Јужне Мораве и слива Струме. Планина Бесна Кобила је удаљена 30 км од Врањске Бање и један је од великих туристичких потенцијала, јер пружа изузетне погодности за развоја зимског и планинског туризма, развој спорта и рекреације. Снег се задржава и до 9 месеци годишње.

Припада планинама Родопског система. Највиши врх јој је 1922 м. На 1800 метрара надморске висине налази се “Небески пут”, јединствен у Европи, погодан за сафари, планинарски бициклизам и планинарење. Нетакнута природа, шумски плодови и лековито биље посебан су изазов за рекреативце и шетаче. Разноврсност животињског света погодује резвоју ловног туризма. Планина је углавном састављена од гранита, а има и оловних руда. Долине у подножју су под шумом, а виши делови су под пашњацима. Северним подножјем пролази пут који повезује Босилеград са долином Јужне Мораве. На јужној падини налази се рудник олова и цинка “ГРОТ” Влада Републике Србије донела је одлуку о оснивању Јавног предузећа “Бесна Кобила”. Ово предузеће је у ингеренцији Града Врања и његова основна делатност је изградња капацитета и неопходне инфраструктуре. На Бесној Кобили се на 1480м надморске висине налази планинарски дом, капацитета 80 лезаја. Планинарски дом се налази у близини врха „Бесна кобила“ и рудника „Благодат“ у атару села Крива Феја. То је зидани спратни објекат саграђен 1950. године. Нови део трпезарије капацитета 80 места дограђен је касније. У приземљу се налази трпезарија, сала за боравак, WЦ и купатило. Укупан смештајни капацитет је 80 лежаја. Дом има електричну струју, питку воду из водовода, канализацију и централно грејање спроведено у свим просторијама. Кухиња је опремљена прибором за спремање и конзумацију хране. Дом је отворен током целе године. До излетишта се може доћи туристичким аутобусима или путничким возилом до Криве Феје, а саобраћа и редовна аутобуска линија од Врања преко Врањске Бање до Криве Феје. Може се доћи и возом до Врањске Бање па одатле истим аутобусом до Криве Феје. Теренским возилом могуће је прићи до самог дома. Излетишта: Врх Бесне кобиле (1922 м), Мали и Велики Стрешер, Крива Феја.

ПРВОНЕК

Акумулација Првонек служи за снабдевање питком водом Врањске Бање и Врања. Комплекс испод бране ”Првонек” има купалиште, дечје игралиште терена за мали фудбал и кошарку, хидроцентралу, кеј, што привлачи велики број туриста и грађана који организују многобројне излете.

ХАМАМ

Хамам је старо турско купатило, саграђено крајем XVII века. Књижевник Бора Станковић га често помиње у својим делима.

МАРКОВО КАЛЕ

Марково кале, остаци средњовековног утврђења, на античким темељима. Претпоставља се да га је подигао византијски цар Јустиан I у VI веку (северно од Врања, 3 – 4 км).