О нама

На југу Србије, удаљена 12 км од Врања, 5 км од ауто пута Београд – Скопље и 3 км од железничке пруге Београд – Ниш – Скопље – Солун налази се једна од најстаријих бања у Србији, Врањска Бања. Градска општина Врањска Бања формирана је 21.03.2011. године. Састоји се од 9 месних заједница са 21-им насељеним местом и према последњем попису (2011. године) има 11.711 становника. Територија општине заузима површину од 266 км2, са густином насељености од 36,02 становника/км2.

Бању окружују обронци планина Бесне Кобиле и Великог Пештера обрасли вегетацијом, Српске Чуке и Патарице. По природним ресурсима се истиче Првонечки крај са акумулационим језером “Првонек”.

Врањска Бања има умерено-континенталну климу. На климатске прилике утицај врше планине које окружују ово туристичко место, које се налази на надморској од 498 м. Лета су врло пријатна, са топлим данима и свежим ноћима. Шумом обрасли висови штите Бању од јаких и хладних ветрова. Као купалиште је служила праисторијском човеку, у средњем веку била је лечилиште.

У Бањи се налази на далеко познато лечилиште реуматских болести Специјална болница за рехабилитацију „Врањска Бања” или познатији као СТАЦИОНАР. Завод за специјализовану рехабилитацију дегенеративног реуматизма и посттрауматских стања, која чини стуб развоја целог места и поседује могућности и капацитете вредне респекта познатих лечилишта у свету.

Врањска Бања је сигурно најпознатија по својој води. То је најтоплија бања у Европи са температуром од 96°Ц, док на појединим местима вода, која избија на површину земље из десетак извора у виду прегрејане паре температуре чак 111°Ц, капацитета 140 литара у секунди. Значај ове воде није само у високој температури, него и у изузетном лековитом својству (минерална, богата сумпором, благо алкална). Данас Врањска Бања представља својеврсну еколошку оазу са великим потенцијалом за балнеолошки туризам и атрактивну дестинацију за лечење посттрауматских стања и низа обољења, за припрему спортиста или једноставно пријатан кутак за одмор и рекреацију.

ДржаваСрбија
Управни округПчињски
ГрадВрање
Градска општинаВрањска Бања
Становништво (2011.)11.711
Координате42º 33′ 11″ Н
 21º 59‘ 19″ Е
Надморска висина398 м